Menu Sluiten

Het is verdraaid handig dat je doorgaans als eenvoudig doorgeefluik kunt dienen en de artikelen uitgekauwd in je mailbox worden gedropt. Het vak van autojournalist was nog nooit zo simpel. Maar deze is leuk. Van Finnik, de jongens van VWE uit de kop van Noord-Holland. Data is goud, is de gedachte daar en dus handelen in alles wat vastgelegd kan worden over de autowereld. Bijgaand het persbericht, waar geen letter aan is veranderd. Keurig geschreven en leuk op de koop toe.

De afgebeelde Benz Velo is uit 1896. Verder kom ik niet in mijn archief, maar in Nederland is er dus eentje uit 1894. Die wil ik best een keertje fotograferen.

Persbericht Finnik

Persbericht

Nederlandse wegen vaak toneel van vreemde eendjes

Autodatabase Finnik toont opmerkelijke weggebruikers

Een Skoda Popular uit 1935 heeft al 64 jaar lang de meest trouwe eigenaar van Nederland, een Volkswagen Transporter Kombi is sinds 2000 maar liefst 115 keer van eigenaar gewisseld en de oudste auto van het land, de Benz Velo, komt uit 1894. Finnik, hét online auto-informatieplatform, heeft een aantal opmerkelijke zaken gevonden in de eigenschappen en historie van auto’s die rondrijden op de Nederlandse wegen. Blijkbaar zijn er meer ‘vreemde eendjes’ dan we denken.
 
Finnik brengt jaarlijks ruim 38 miljoen autorapporten uit met daarin allerlei verzamelde gegevens over de historie en de eigenschappen van auto’s. Met de Finnik Kenteken App kun je bijvoorbeeld de kilometerstand van de auto controleren  en zien wat de inruilwaarde is. Daarnaast biedt de app handige en leuke weetjes, zoals de hoeveelheid auto’s die sneller of zwaarder zijn, of hoe lang iemand al eigenaar is. De auto die in Nederland het langst op kenteken staat bij één eigenaar is een Skoda Popular uit 1935. Die staat al sinds 1953 bij zijn huidige eigenaar.
 
Zwaarste auto van Nederland: Hummer H2
Sommige auto’s leggen nogal wat gewicht op de weg. Zo zijn auto’s door de jaren heen steeds zwaarder geworden, onder meer vanwege een verbeterde veiligheid. De lichtste auto’s in het Nederlandse wagenpark zijn daarom oudere auto’s. Met op nummer 1: een NSU Prinz van 550 KG en op nummer twee een oude publiekslieveling, de Citroen 2CV die 556 KG weegt. Ter vergelijking: het modernere broertje, de Citroën C3, weegt 950 kg. Het zwaarste model personenauto in Nederland is de Hummer H2 met een gemiddeld gewicht van 3.108 kg. De zwaarste Hummer H2 weegt maar liefst 5.140 kg. In de categorie zwaargewichten volgt de Toyota Landcruiser V8 op gepaste afstand met een gemiddeld gewicht van 2.643 kg.
 
Snelste auto op Nederlandse snelweg rijdt 450 kilometer per uur
De snelste auto in Nederland op kenteken is een Bugatti Chiron die in april 2017 nieuw is afgeleverd bij een trotse eigenaar. Hij heeft 1.500 PK en kan 450 km per uur halen. In 2,5 seconden is hij van 0 tot 100 km per uur. Als je in de snelste auto van Nederland wilt rijden, kost dat wel een paar euro’s. De nieuwprijs is vanaf 3,4 miljoen euro. De snelste modellen waarvan er minimaal twintig in Nederland rondrijden beginnen vanaf 775 PK. Dat is de Ferrari F12. Hij gaat van 0 tot 100 km in 3,1 seconden.
 
Smart Coupe wordt vaakst van de hand gedaan
“Als je een tweedehands auto wilt kopen, check je altijd het aantal eigenaren. Vooral als een auto snel van eigenaar wisselt, is dat reden tot nader onderzoek”, aldus Thomas Edens, directeur van Finnik. De top 10 kentekens in Nederland met de meeste eigenaren zijn allemaal bestelbusjes. Een Volkswagen Transporter Kombi spant de kroon met vanaf maart 2016 eigenaar nummer 115. Sommige particuliere  eigenaren hebben dit busje slechts een paar dagen tot een paar weken in bezit gehad. “Bijzonder dat het busje met zo’n eigenaarshistorie toch steeds weer verkocht wordt”, zegt Edens. De Smart City Coupe is het model met gemiddeld de meeste eigenaren, namelijk 4,8. Het grootste aantal eigenaren van dit model op een kenteken is twintig.
 
Een Benz Velo is de oudste auto van Nederland met geldig kenteken
De oudste auto met een geldig Nederlands kenteken komt uit 1894 en is een Benz Velo. De auto is geïmporteerd in 1996. Volgens verschillende bronnen is deze auto ouder dan de eerste auto die op Nederlandse bodem een wiel aan de grond heeft gezet: http://www.isgeschiedenis.nl/historische-foto/eerste-auto-in-nederland/.
 
Top 5 oudste auto’s in Nederland op kenteken
  1. Benz Velo uit 1894
  2. Audibert-Lavirotte Wagonette uit 1896
  3. Peugeot Type 14 uit 1898
  4. Panhard-Levassor Wagonette uit 1898
  5. Rochet Schneider Quadri-Cycle uit 1898
Website

De website Finnik vind je HIER.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten