Menu Sluiten

Autohandelaren hebben maling aan ACM en regelgeving

Er zijn autobedrijven die graag de grenzen verkennen. Of er domweg overheen walsen. Vaak gehoorde smoes: anderen doen het ook. Dus als je leest dat ergens is ingebroken, doe je het ook? In alle nuchterheid: er zijn autohandelaren die het niet zo nauw nemen met de regelgeving. Teruggedraaide kilometertellers, omgekatte auto's, reparaties berekenen die niet waren gedaan, niet geleverde onderdelen op de nota zetten, autohandelaren hebben een reputatie. Daar mag je ze niet allemaal op aankijken, maar één rotte appel in de mand...

De BOVAG, de overkoepelende club van garagehouders, gaat zorgvuldig met zijn leden om. Je wordt er alleen uitgekegeld als je je contributie niet betaalt of de voorzitter vermoordt. Leden die de wet overtreden blijven gewoon lid. Een opmerking levert een verrassende reactie op:

BOVAG: Als wij starten met onze nieuwe website voor occasions www.viabovag.nl dan kan er alleen maar correct worden geadverteerd.

Even kijken of dat zo is:

https://www.viabovag.nl/auto/merk-tesla/model-model-s

Niet dus. Autohandelaar Arjan van Houtum, gewaardeerd Bovag-lid, heeft het lek in de website van de BOVAG al gevonden. Gewoon misleidend exclusief BTW adverteren en elders de prijs inclusief BTW vermelden. Mag niet volgens de geldende regels. Autoportal ViaBovag, laat het gebeuren. Het bordje BOVAG op de gevel van je autobedrijf predendeert vertrouwen te scheppen toch?

Een korte wandeling door de websites van Marktplaats, Autoscout24, Autowereld e.a. laat zien dat autohandelaren niet erg onder de indruk zijn van de Autoriteit Consument & Markt. Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Van handhaving is nooit iets gebleken en voor regelgeving die al jaren van toepassing is, wordt zelfs nog een brief geschreven en een aanpassingsperiode aangehouden. Slappe hap. Wat ook voor de BOVAG geldt, want als je op de hoogte bent van de regels (en dat is de BOVAG) en je bouwt dan nog een website die rotzooien met gegevens mogelijk maakt, dan doe je iets niet goed. Als autohandelaren zo nodig de prijs exclusief BTW willen vermelden, dan is het voor een programmeur peanuts om die prijs te berekenen op basis van de ingegeven prijs inclusief BTW. Je moet de HH Autohandelaren gewoon geen mogelijkheid bieden om af te wijken van de legale paden, want dan doen ze anders subiet.

En nu?

We houden de vinger aan de pols. Autobedrijven die lak hebben aan de regelgeving zijn ook de autobedrijven waar je beter niet kunt komen. Het is tenslotte raar als je aan de ene kant de wet aan je laars lapt en aan de andere kant betrouwbaarheid suggereert aan je klanten. Laat ik het zo zeggen: ik persoonlijk zou er nooit een auto kopen. Ondanks het Bovag-bordje, dat één grappenmaker (Dealer Auto Nederland) zelfs een certificaat noemt.

http://www.handelsprijzen.nl/advertentie/auto/tesla/model-s/9170399/tesla-model-s-90d-base.html

 

Autohandelaren zijn (en blijven...) figuren die zich alleen onder dwang aan de regels houden. Dat vraagt om handhaving en zachte aanpak. Boetes moeten gewoon een keer worden opgelegd. Dán pas haken de automedia in en krijgt zo'n handelaar de koude douche die hij verdient. Onder elk artikel dat verschijnt over het onderwerp autoprijzen, autogarantie e.d. plaatsen we een overzicht van schuinmarcheerders.

Autobedrijven die zich niet houden aan de wet

ACM, de Autoriteit Consument & Markt, stuurde begin april 2018 een brief naar alle autobedrijven waarin met duidelijke voorbeelden werd vermeld hoe er moest worden geadverteerd. Trekken autohandelaren zich daar iets van aan? Vanaf medio mei 2018 wordt er, zegt ACM, gecontroleerd. Wat blijkt? De heren autohandelaren zijn tamelijk hardleers en hebben maling aan de regels. Ook AutoKiosk controleert en constateert.

Dealer Auto Nederland
http://www.dealerautonederland.nl/aanbod/
Dealer Auto Nederland in Nunspeet negeert elke regelgeving. Niet alleen wordt er met de prijs exc.usief BTW geadverteerd, maar bovendien worden de garantieregels moet voeten getreden. Voor 950 euro wordt de auto gecontroleerd en als je dat niet wenst te betalen, krijg je geen garantie.
Autobedrijf Arjan van Houtum

https://www.autobedrijfarjanvanhoutum.nl/voorraad/occasions/?url=https%3A%2F%2Fvoorraad.autobedrijfarjanvanhoutum.nl%2Foccasion%2Ftesla%2Fmodel-s%2F85-base-autopilot-59895-incl-btw-snellaadfunctie-4-bijtelling%2Focc4261483-e1a05b63

Adverteert al heel lang met foute advertenties. Blijft de ex. BTW-prijs eerst vermelden om hoger in de lijst te komen, maar zet nu wel de inclusief BTW-prijs in de kop. Blijft dus de grenzen verkennen. Het garantie-beleid van Van Houtum is ronduit kwalijk en tegen elke regelgeving in.

Stand van Zaken

We volgen met regelmaat de handel en wandel van autobedrijven die maling hebben of hadden aan wettelijke regels. Als je constateert dat een bedrijf misleidend handelt, stuur dan een mail naar redactie@autokiosk.nl en we verifiëren of er daadwerkelijk iets aan de hand is.

De lijst blijft zoals hij is en wordt. Het kan dus zijn dat een bedrijf op een zeker moment correct gaat adverteren. Waar het om gaat is echter dat een bedrijf bewust onjuist handelde en dat zit dus waarschijnlijk in de genen van het bedrijf. Het advies is eenvoudig: blijf daar weg, want de kans dat er nog meer spelletjes worden gespeeld, is groter dan bij een bedrijf dat correct correct handelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten