Menu Sluiten

Autoportals en autobedrijven blijven opzettelijk met BTW sjoemelen

Consumenten worden structureel op verkeerde been gezet

Autoportals en autobedrijven moeten op voor consumenten toegankelijke websites de prijzen van auto's vermelden inclusief BTW wanneer deze gekocht kunnen worden door zowel particuliere als zakelijke kopers. Zo eenvoudig is de regelgeving. Misleiding deugt niet en mag niet. Ook de BOVAG brengt het duidelijk onder de aandacht.

Waarom autobedrijven bewust de wet overtreden

Als je een auto exclusief BTW aanbiedt, is de prijs lager en komt de auto hoger tevoorschijn op de pagina van een autoportal. Het werkt bij alle portals hetzelfde, Autoscout24, Marktplaats, AutoTrack etc. Als er twee auto's worden geadverteerd van 40.000 euro inclusief BTW en eentje wordt aangeboden voor 33.057 euro, dan staat de auto van 33.057 hoger dan alle auto's die duurder zijn. Soms staat het vermeld in de kop van de advertentie, regelmatig niet, maar zelfs exclusief BTW de prijs in de kop vermelden, is een overtreding van de wet. Autobedrijven willen echter zo hoog mogelijk staan, zodat ze eerder worden gezien dan de concurrenten. Autoportals weten dat er met de BTW kan worden gemanipuleerd, maar er wordt niets aan gedaan. Eens kijken wat ze er bij de BOVAG van zeggen. Aan de telefoon persvoorlichter Paul de Waal.

Hoe zit het bedrijven die zich niet aan de regels houden, Paul?

We kennen het probleem en we vinden het voor consumenten buitengewoon vervelend dat het gebeurt. We hebben er voor gewaarschuwd, ook voor de mogelijke gevolgen, en dat blijven we doen.

Dat klinkt niet als een oplossing.

Nee, de autobedrijven zullen zelf hun handelswijze moeten veranderen. Het is ook dom om de regels aan je laars te lappen. Er staan enorme boetes op. Tot 450.000 euro zelfs. Op onze nieuwe site is het in elk geval niet mogelijk.

Nieuwe site? Vertel!

Begin 2018 komen we met een splinternieuw autoportal voor onze leden. Daar moet je als consument dus zijn als je een auto wilt kopen. 

Jullie waren ooit de grootste website, maar jullie lieten je de kaas wel héél gemakkelijk van het brood stelen.

Dat is jammer genoeg niet helemaal goed afgelopen, maar we komen nu terug met een fantastisch platform dat BOVAG-vertrouwen uitstraalt en precies biedt wat de consument zoekt.

En geen BTW-grappen meer?

Nee, onmogelijk.

En de niet BOVAG-bedrijven dan?

Er zijn nog altijd bedrijven die géén lid zijn van de BOVAG. Die sjoemelen ook met de verkoopprijs. Zoals in bovenstaand voorbeeld het bedrijf van Ruud van den Belt. Daar moet je als consument dus niet zijn. De aangeboden auto staat hoog in de ranglijst, maar je leest pas op de website van het bedrijf, ergens helemaal onderaan, dat de prijs exclusief BTW is. Als een bedrijf op deze manier rommelt, is het vertrouwen direct verdwenen. Wie weet wat er nog meer gerommeld wordt. Géén Bovag-bedrijf heeft soms gewoon een reden.

Ook op Marktplaats sjoemelt Ruud van den Belt met BTW.

De advertentie van Van den Belt staat onder meer op AutoTrack. Je kunt op de AutoTrack-site reageren, dus dat doe ik.

Er wordt door AutoTrack gereageerd met de volgende mail:

Mooi dat er aan een oplossing wordt gewerkt, maar het is verstandig om gewoon misleidende advertenties te verwijderen. Dat een software-oplossing enige tijd kost, is begrijpelijk. Maar je biedt als autoportal een platform voor sjoemelaars en dat kan niet de bedoeling zijn.

En nu?

De zaak is inmiddels onder de aandacht gebracht bij de Autoriteit Consument & Markt. De ACM moet hard optreden tegen deze dubieuze en misleidende wijze van adverteren. Dat autobedrijven een volstrekt verkeerd visitekaartje afgeven, lijken ze niet te begrijpen. AutoKiosk zal een zwarte lijst van BTW-sjoemelaars samenstellen en publiceren op deze website. En intussen wachten we op een reactie van de ACM. Overigens kijken we ook of de Stichting Reclame Code iets kan betekenen.1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten