0620813056 ted@autokiosk.nl

Gaan we Chinese auto’s boycotten?

De verhoudingen met China beginnen op een koude oorlog te lijken. Persoonlijk denk ik dat de zaak gaat escaleren, al hoop ik het zeker niet. 

Lees eens De Nieuwe Wereldorde, een voortreffelijk boek van Rob de Wijk. Hij is niet de eerste de beste die ons op de schouders tikt als het over China gaat. Chinezen zijn opmerkelijke mensen met een bijzondere cultuur. De politieke zienswijze van de machthebbers is omstreden. Daarnaast heeft het land een duidelijke stellingname: China wordt leidend in de wereld. Moeten wij daar iets mee of gaan we gewoon in Chinese auto’s rijden?

 Op dit moment stellen Chinese auto niets voor. Er wordt een handjevol elektrische (en plug-in hybrides) geïmporteerd en dat lijkt dus nog niet echt op een invasie. Met complete auto’s is dat de Chinezen ook nog nooit gelukt. Voor wat betreft de onderdelen absoluut wél. Er is geen automerk waar geen Chinese onderdelen in zijn te vinden. In dat licht moeten we zelfs voorzichtig zijn, want rijden in een Chinees valt of staat met garantie, service, onderhoud en reparatie. De Amerikanen en Europeanen boycotten China al in zekere mate. Er was een tijd dat de Chinezen dat gelaten toelieten, maar tegenwoordig pesten ze terug. 

Stel dat we hier vroeg of laat barsten van de Chinese auto’s en wij blijven de Chinezen irriteren met boycots. Stel dat ze dan opeens moeilijk gaan doen over onderdelen? En nee, niet voor hun eigen auto’s, maar voor de reguliere merken. Zodat je in een Chinese auto nergens last van hebt, maar met je Fordje wel. Dat kunnen nog boeiende tijden worden, want kwalitatief zitten de Chinezen toch al redelijk in de buurt van de producten die wij gewend zijn. Of ik denk dat het vervelend uit gaat pakken? Geen idee. Vanmorgen las ik in de krant dat Huawei sneaky in de klantgegevens van Telfort was binnengedrongen. Daar word je toch enigszins nerveus van.

Pin It on Pinterest

Share This

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten