Menu Sluiten

Als ergens een Tesla tegen een boom klapt, gillen de media het van de daken, terwijl op dezelfde dag zonder verder commentaar dik drieduizend mensen het leven laten in het verkeer. Daar is een eenvoudig woord voor: stemmingmakerij. Je moet je ook realiseren dat de media de media niet meer zijn. Elke zelfbenoemde journalist kan zijn ei kwijt. Soms deskundig, meestal geleuter. Veel geleuter komt trouwens ook uit de koker van mensen die geen veranderingen in hun bovenkamer toelaten. Rigide elementen die zijn vastgeroest in de veronderstelling dat alles hetzelfde blijft. Nou, écht niet. De zelfrijdende auto komt er, is er eigenlijk al, alleen zijn we er nog niet ingespeeld. Logisch, want het spel speelt zich vooralsnog op een ander level af. Bij de autofabrikanten om precies te zijn. Met af en toe een uitstapje naar de buitenwereld.

Er zijn nog geen zelfrijdende auto's. De autopilot zoals die nu wordt geleverd in bijvoorbeeld de Tesla, maakt een auto niet autonoom. De autopilot van nu is een soort van geavanceerde cruisecontrol die je tussen de strepen op de weg laat rijden, afstand bewaart tussen jouw auto en je voorganger, afremt als het moet. Het is vooral gebaseerd op cameraatjes die overal op de auto zijn gemonteerd. De beperkingen vliegen al om de oren. Wat als de lijnen niet goed zichtbaar zijn? Wat als er plotseling iemand uit het niets tevoorschijn komt? Ach, in de meeste gevallen heb je dan gewoon pech en mag je hopen dat je levend uit de auto kruipt. Ongevallen met autopilot ontstaan vooral omdat de bestuurder denkt niet te hoeven doen wat wél moet: het stuurwiel vasthouden. Ik heb redelijke ervaring met de autopilot en altijd de handen aan het stuur. En er moet structureel worden gecorrigeerd. Het rijdt echter, je bent er snel aan gewend trouwens, héél aangenaam. Maar dus niet autonoom.

Waarschijnlijk zijn er al zieke geesten die kijken hoe ze via zelfrijdende auto's aanslagen kunnen plegen en chaos creëren.

Autonoom rijden is dus iets anders. De auto heeft geen stuur nodig. Er valt niets meer te corrigeren, alle know-how zit ingebouwd, geavanceerde GPS maakt wegbelijning overbodig. Hoge snelheden mogen niet meer, het wordt kachelen met een kilometertje of negentig (90 dus). Het ding doet verder zijn dingetje. Weet de volgende bestemming en de eindbestemming. Ergens vooraf ingegeven door de verhuurder, want je gebruikt zo'n auto natuurlijk uitsluitend als je hem nodig hebt. Hij komt voorrijden, brengt je waar je naar toe wilt en neemt afscheid. Er zullen natuurlijk auto's komen die je uitsluitend voor jezelf huurt, maar kopen gaat er in de toekomst helemaal uit. Ik sluit niet uit dat autofabrikanten zelf gaan verhuren via eigen kantoren. Wél zal er ergens centrtaal een stevig beveiligd gebouw staan waarop alles kan worden gevolgd en geregeld. Beveiligd omdat er wellicht al zieke geesten allerhande scenario's bedenken om aanslagen te kunnen plegen en chaos te creëren. Ellende blijft er altijd.

Met de komst van de autonoom rijdende auto gaan er banen verdwijnen en komen er banen bij. De taxichauffeur die verdwijnt zal geen nieuwe baan krijgen op het beveiligde hoofdkantoor. Daar zitten de computernerds, één van de beroepen waar je altijd werk blijft vinden. Er gaat héél veel veranderen en iedereen die dat gelooft, denkt natuurlijk 'en wanneer dan wel?' Het is een kwestie van jaren. Autofabrikanten richten zich op nieuwe tijden, maar doen zolang mogelijk hun oude kunstje: het bouwen van zoveel mogelijk auto's met zoveel mogelijk onderdelen. De autonoom rijdende auto is een elektrische auto, waarvan een deel met waterstof zal rijden. Dat vraagt om een andere benadering van de markt en dan is het de kunst om zoveel mogelijk te verdienen aan dat nieuwe onvermijdelijke model: het autonome rijden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten