Menu Sluiten

Als iemand een auto steelt nadat je die hebt meegegeven voor een proefrit, krijg je als autobedrijf ongetwijfeld knap de pest in. Ik snap dat. Wat ik niet snap, is dat je vervolgens een bericht op Facebook plaatst dat vervolgens ook nog eens ruim 16.000 keer (!!!) wordt gedeeld. Het aantal reacties is ook niet mis en dat iedereen verontwaardigd is, is begrijpelijk. Maar zo'n posting mág niet!

Een autobedrijf mag een kopie van een ID maken, maar moet altijd het Burger Service Nummer afschermen. De pasfoto mag duidelijk blijven, maar de gemaakte kopie moet daarna aan de persoon die de proefrit maakte worden meegegeven of worden vernietigd. Je mag er verder als autobedrijf helemaal niets mee. Een posting op Facebook, zelfs al is de auto zeer waarschijnlijk gestolen, is geen schoolvoorbeeld van een onrechtmatige daad, maar als de vermeende dief aangifte doet, zal de rechter nog wel een paar vragen stellen.

Ik heb de screendump van het autobedrijf verder niet bewerkt, want na meer dan 16.000 keer delen is het internet zodanig bevuild dat deze afbeelding er niet meer toe doet. Het autobedrijf kan overigens nog behoorlijk last krijgen naar aanleiding van het plaatsen van dit bericht. Laat ik even advocaat van de duivel spelen.

Hoezo gestolen?

Stel dat Sebastiaan Geurtjes de auto na het weekend gewoon terugbrengt naar het autobedrijf? Is de auto dan gestolen? Nee hoor, dan was de afspraak gewoon dat de auto na het weekend werd teruggebracht. Een leugen? Waarschijnlijk wel, maar bewijs het tegendeel dan maar. De vermeende dief is dan opeens een potentiële koper van een auto die hij keurig terug heeft gebracht. Gaat het autobedrijf niet leuk vinden. Pas als er een degelijke BOVAG-overeenkomst is gemaakt, zal blijken of de auto inderdaad is gestolen. En veel autobedrijven maken alleen een kopietje van paspoort en rijbewijs (of alleen rijbewijs) en laten de klant dan een proefrit maken. Dat is dan dom, slordig en vooral anti-reclame. Tenslotte hebben we de politie als aangewezen instantie om diefstallen op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten