0620813056 ted@autokiosk.nl

Geduld met waterstof

Het wordt waterstof. Zeggen ze. Wie zijn zeZe zijn de autofabrikanten en de oliemaatschappijen in goede samenwerking met de overheid. Het blijven dus geen elektrische batterij-auto’s? Ja, het wordt een combinatie van en/en. Zo, dat was een mooi en weinig zeggend intro.

Het waarom waterstof is snel verklaard:

  1. Autofabrikanten willen het omdat er dan weer veel onderdelen in een auto kunnen worden gepropt, er veel stuk kan gaan en dat allemaal veel geld oplevert. Kortom: het verdienmodel zoals het was;
  2. Oliemaatschappijen willen het omdat de raffinaderijen dan kunnen blijven werken, want waterstof wordt vooralsnog gemaakt met behulp van aardgas. Anders gezegd: het verdienmodel van ooit houden ze zolang mogelijk vast;
  3. De overheid wil het omdat je accijns op waterstof handiger is dan energiebelasting op kW’s. Het blijft dus belasting betalen voor een product dat je veel of weinig gebruikt. Ergo: eerlijk verdeeld.

Eigenlijk is dit globaal het verhaal. En ja, waterstofmobiliteit staat nog volstrekt in de kinderschoenen. Er rijdt anderhalve auto in de rondte en die kosten de hoofdprijs. Tanken kan maar op enkele plekken en er moet dus nog heel wat gebeuren. Het rendement van waterstof is belabberd en dat moet dus nog sterk worden verbeterd. Daarnaast wordt waterstof nog niet groen geproduceerd en daarmee is dus wel de waterstofauto schoon als hij rijdt, maar niet de productie van de waterstof waarop hij rijdt. Bij het maken van waterstof komt CO2 vrij en vergelijk dat maar met de niet-groene energie waarmee de verder schone elektrische auto rijdt.

Ik verwacht wél dat het snel zal gaan met waterstof. Voorwaarde is dat de auto’s sterk in prijs worden verlaagd, dat er niet alleen premiumauto’s worden gemaakt en je moet uiteraard overal kunnen tanken. En last but not least: er moet schone waterstof komen. Dat zal meneer Shell en aanverwante artikelen dwarsbomen tot ze groen purper zien.

Pin It on Pinterest

Share This

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Ik doe niets met cookies, maar de EU wil nu eenmaal dat ik meld dat ze zijn ingeschakeld. Klik gewoon op accepteren en kijk lekker rond.

Sluiten